Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

100 milyon dolarlık sanat ziyafeti

SABAH Gazetesi ve Daily Sabah'ın basın sponsoru olduğu, Türkiye'nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul, 12-15 Kasım'da tüm sanatseverleri Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'na bekliyor.
Fuarın en dikkat çekici bölümünü, çağdaş İran sanatının en başarılı sanatçı ve eserlerinin yer alacağı 'Contemporary Tehran' oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Çin'i konuk eden fuarın bu yılki konuğu İran... 10'uncu yaşını kutlayacak olan fuarın yönetiminin yerinde bir karar verdiğini düşünüyorum çünkü İran sanatı çok etkileyici ve derin bir tarihe sahip. Fuar, bu yıl akılda kalacak pek çok yenilikle dolu. Sanat dolu günler geçirmek isteyenlere, en büyük ilgiyi toplayacağı König Galerie ve Shirin Art Gallery'yi gezmelerini öneririm.

SANAT DANIŞMANI ŞART!
Bir evin duvarları boş ise o ev bana çok hüzünlü gelir. Oysa bu hüznü duvara asacağımız bir tablo ya da fotoğrafla ortadan kaldırmak çok kolay. İstanbul evlerindeki tablolar hakkında bir araştırma yapılsa, birçok evde aynı sanatçıların eserleri karşımıza çıkacaktır. Çünkü birçok insan, sırf falanca kişinin evinde var diye popüler sanatçıların tablolarını alabiliyor. Ünlü İrlandalı yazar Oscar Wilde "Sanat, taklidin bittiği yerde başlar" derken, biz sanatı taklit etmeye çalışıyoruz. İşte bu taklit problemini ortadan kaldırmak için popülist kültürün sanatseverlerine, bir sanat danışmanı bulmalarını tavsiye ediyorum. Böylelikle sanat koleksiyonunuza hem yeni ve zevkli parçalar ekleyebilir, hem de sanat danışmanı yardımıyla kendi sanat zevkinizi keşfedebilirsiniz.

VE ÜNLÜLER...
Sanata verdiği önemle bilinen Cem Yılmaz, geçtiğimiz yıl fuardan heykeller ve yağlıboya tablolar almıştı. Yılmaz, bu yıl yeni filmi 'Ali Baba ve 7 Cüceler'in vizyon tarihinin fuarla çakışması sebebiyle umarım bu sanat ziyafetini kaçırmaz. Ünlü komedyen Şahan Gökbakar da çağdaş sanatı yakından takip ediyor. Katıldığı müzayedelerden sık sık eserler alan ve sanat eserlerine ciddi paralar harcayan Gökbakar, bu yılki Contemporary'den mutlaka bir İran sanat eseri alacaktır diye düşünüyorum.

FUARI NASIL GEZECEĞİZ?


Sanatseverlerin şu günlerdeki derdi; 102 galeri ve 4 bin eserden oluşan fuarı nasıl eksiksiz gezecekleri... O köşeyi dönmediği için en dikkat çeken eseri kaçıranlar, arkadaşının Instagram'da paylaştığı eserle neden fotoğraf çektirmediğini düşünenler, 'Aa Cem Yılmaz'ın aldığı tabloyu neden fark etmedim?' diye hayıflananlar... Siz de bunları yaşamak istemiyorsanız, fuara planlı bir şekilde gidin; galerilerinizi ya da sanatçılarınızı önceden belirleyin. Sanat ziyafetinizin eksik kalmasını istemiyorsanız, galerileri turlayan profesyonel ekiplerden de destek alabilirsiniz.

BUNLARI MUTLAKA GÖRÜN!


İşte mutlaka görmeniz gereken galeriler ve sanatçılar:
König Galerie: Jeppe Hein
Shirin Art Gallery: Ali Akbar Sadeghi
Merkur ve Australia China Art Foundation: Ling Jian eseri
Alan İstanbul: Murat Pulat
Aria Art Gallery: Carol Fuerman'ın 'Butterfly Capri' eseri

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA